Sebuah Blog Yang Memberikan Berita Informasi artis gosip Artikel Berita Isu terkini Semasa Video dan info Menarik

Saturday, 31 January 2015

Penjelasan OLDTOWN White Coffee Mengenai Isu ‘Toufu Pork’ Tauhu Bola Babi

1 comment :
Sebelum ini, kecoh di laman sosial mengenai aduan pelanggan yang mendakwa adanya hidangan tidak halal iaitu babi dalam menu restoran kopitiam OLDTOWN White Coffee.

Ia susulan perkataan Taufu Pork Ball'. yang bermaksud tauhu bola babi di dalam resit pembayaran yang diterima oleh pelanggan tersebut sekaligus menimbulkan kebimbangan mengenai status sijil halal yang dikeluarkan JAKIM kepada restoran tersebut.Perkara ini telah menjadi perbualan ramai dan mereka mempersoalkan tentang status halal restoran tersebut.

Terkini, pihak Oldtown melalui laman Facebook mereka menafikan mereka menjual makanan tidak halal di restoran tersebut dan menjelaskan semua hanya kerana kesilapan ejaan pekerjanya yang menulis secara manual.

Berikut adalah penjelasan dari Oldtown.

"Kami ingin menjelaskan bahawa Oldtown White Coffee tidak menghidangkan daging babi di mana-mana cawangan di seluruh Malaysia. Kami memperoleh pensijilan Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan telah bekerja rapat dengan jabatan dalam memastikan semua peralatan, bahan-bahan, pembekal, dan prosedur pembersihan kami terus memenuhi keperluan Halal oleh JAKIM.

Apa yang kakitangan kami telah bermaksud untuk menaip adalah Tau Fu Pok yang taufu goreng, bahan berasaskan soya yang terdapat dalam mee kari kerana tidak ada item dalam menu yang dikenali sebagai taufu Pork jua. Kami sedang berusaha menghubungi pengguna yang pada asalnya disiarkan ini untuk mengetahui lokasi sebenar keluar. Kami akan berusaha membetulkannya sistem kami dan mendidik kakitangan kami untuk memastikan bahawa ini tidak berulang.

Di Oldtown White Coffee, keutamaan kami sentiasa dan akan terus menjadi kualiti produk kami dan perkhidmatan yang kami sediakan kepada pelanggan kami. Pensijilan Halal adalah satu proses yang sangat teliti dan ketat. Dalam usaha untuk mengekalkan pensijilan ini semua peralatan, bahan-bahan, pembekal dan prosedur pembersihan mesti memenuhi keperluan Halal oleh JAKIM. Kami ingin menegaskan bahawa kami telah memenuhi semua keperluan mereka di semua kedai di Oldtown White Coffee. Pada masa yang sama, dapur pusat kami terus memenuhi keperluan Halal JAKIM."

Jadi persoalan tentang perkara ini nampaknya sudah terjawab hanya kerana kesilapan teknikal


1 comment :

  1. Orang cina memang pandai cover line dengan memberi alasan yg nampak seperti kesilapan teknik walhal perkara kesilapan memang disengajakan untuk kepentingan mereka sendiri.

    ReplyDelete